6 Nisan 2018 Cuma

CUMA GÜNÜN YORUMU ve DUASI


Cuma müminler için önemli bir gün olmakla beraber aynı zamanda VENÜS günüdür. Bugün keyfimize keyif katacak konularla ilgilenmek, sanatsal işlerle meşgul olmak, güzellik işlemleriyle uğraşmak, nikah kıymak, aşkı ifade etmek, romantik ortamlar yaratmak, eğlenceli aktivitelere yönelmek için en ideal günlerden bir tanesidir.
Ancak bu mübarek gün içinde Cuma salâsı ile birlikte başlayıp Öğlen namazına kadar olan vakitte tüm dünyevi meşgalelerden uzaklaşıp ibadetle meşgul olmak gerekir.
Cuma suresi 9. Ayette buyurulan: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman hemen Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.” ilahi emri gereği, bu şekilde davranmak icab eder. Cenabı Hakk’ın emri olduğu için elbette nice hikmetleri barındıran bu ayete ilm-i nücum ışığında baktığımızda, bahsi geçen zaman dilimi Mars saatine denk geldiği için özellikle de men edilen alışverişle meşgul olmak kesinlikle hayır getirmeyecektir.

Cuma günü duası
Bismillâhi’r-rahmâni’r-rahîm
Allahü ekberu ehlü’l-kibriyâi ve’l-‘azameti ve müntehâ’l-ceberûti ve’l-‘ızzeti ve veliyü’l-ğaysi ve’r-rahmeti ve melikü’d-dünyâ ve’l-âhırah. Rabbü’l-erbâbi ve müsebbibü’l-esbâbi ve cebbâru’l-cebâbirati mübdi’ü’l-hafiyyati ve mu’linü’s-serrâi ve’l-mektûbâti ‘azîmü’l-melekûti şedîdü’l-ceberûti letıfün limâ yeşâ’.
Allahü ekberu kable külli şey’in ve âhırahû lâ ilâhe illâ hüve haşe’atü lehü’l-kulûbü lâ yakdî fi’l-umûri sivâhü ve lâ yüdebbiru mekâdîrahâ ğayruhû ve lâ yetimmü şey’ün dûnehû, el-kâdiru’l-hal’imü’l-letıfü’l-ker’imü sübhânehû celle ve ‘alâ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Allah en büyüktür. Büyüklüğün ve azametin sahibidir. Gücün ve izzetin son haddidir. Yağmurun ve rahmetin velisi, dünya ve ahiretin meliki, Rab (sayılan)ların Rabbi, sebeplerin müsebbibidir. Zorluların en zorlusudur, gizlilikleri açığa çıkaran, sırları ve yazgıdaki her şeyi açığa çıkaran, hâkimiyeti büyük, cezalandırması şiddetli olandır. Dilediğine karşı lütufkârdır.
Her şeyden önce ve her şeyden sonra en büyük olan O’dur. İlah olarak ancak O vardır. Kalpler O’na boyun eğer, işler hakkında O’ndan başkası hüküm veremez. O’ndan başkası kaderleri düzenleyemez. Onsuz hiçbir şey tamam olamaz. Kudretlidir, Halimdir, lütfeden, cömert olandır. Eksiklikten münezzeh ve âlâdır.

Not: Dua, Mehmed Zahid Kotku hazretlerinin Evrad-ı Şerif kitabından


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...