11 Ağustos 2009 Salı

Kuru bakliyat çimlendirme...

Başlığa bakıpta "Amaan ne işime yarayacak çimlendiricem de..!" diyip okumadan gitmeyin please!

Geçenlerde TV de gördüm bu filiz çimlendirme işini... Aslında bildiğiniz hepimizin bildiği ilk okulda yaptığımız fasulye çimlendirme olayı.

Ama faydalarını bir anlattılar, bir anlattılar TVnin içine düşücektim dinlerken.

Filiz, tohumların sudaki çimlenme sürecinin başlama aşaması. Önce tohum, su sayesinde iki katı büyüklüğüne ulaşıyor sürenin sonunda da canlı filizler ortaya çıkıyor.
Bu filizler vitamin, mineral, protein, lif ve enzim bakımından müthiş zengin bitkiciklermiş. Yüksek oranda A, B, C, ve E içeriyor.Ve şimdi sıkı durun, yaşlanmaya karşı koruyucu nükleik asit olan RNA ve DNA içeriyorlarmış.
Bu filizler serbest radikallerin yol açtığı zararlara karşı savaşan antioksidan açısından da çok zenginmiş.
"düzenli filizlendirilmiş tohum tüketimiyle soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlara karşı daha güçlü olursunuz" diyorlar efendim benden söylemesi..

→Bağışıklık sistemi kuvvetlenecek! √
→Yaşlanmaya karşı savaşacak! √
→Grip olmayacağım! √

E bunları duyarım da ben bir saniye durur muyum acaba?

Tabiki yaptım. Yedim bile :)

Artık ilginizi çekti itiraf edin...

Merak ediyorsunuz dii mii?

E tamam, tarif edeyim madem :)


Öncelikle geniş ağızlı bir kavanoza ihtiyacımız var. İçerisine çimlendirmek istediğiniz bakliyattan bir avuç koyup üzerine çıkacak kadar su ilave ediyoruz. Tahmini 10 saat kadar bekletiyor suyunu süzüp kuruluyoruz. Ağzını streçle kaplayıp kürdanla delikler açıyoruz... Işık almayan sıcak bir yerde bir kaç gün boyunca su doldurup süzerek çimlenmesini bekliyoruz. Bu kadarcık.

Anlaşılmayan bir nokta?

Yok dimi?



Dediğim gibi, yaptım bile...

Nohut kullandım ben.

Fena bir tadı yok. Değişik bir lezzet.






Bakliyat türü Suda bekletme süresi Filizlendirme süresi
Mercimek 5-8 saat 2-4 gün
Nohut 8-12 saat 2-4 gün
Barbunya 8-12 saat 2-4 gün
Karabuğday 4-8 saat 2-3 gün
Maş Fasulyesi 8-12 saat 2-3 gün

Kaynak1

Kaynak2

2 yorum:

  1. Merhaba, nohutu filizlendirdikten sonra çiğmi yiyorsunuz? Haşlanmıyor mu?

    YanıtlaSil
  2. doğanın mucizesi çok hepsi yaradandan

    YanıtlaSil

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...