15 Mayıs 2012 Salı

Kahve keyfi!


Bizim evde "Hadi bir kahve yapayım da içelim" demişsem bu benim MyHusbanda sohbet etmek istediğimin gönderilmiş mesaj şeklidir.
Sigarasını kül tablasını alır, koltuğuna oturur vee bekler :) En keyifli sohbetlerimiz de o Türk kahvesi eşliğinde olmuştur ama hep...
Artık bu kahvenin vaad ettiği 40 yıllık hatırından mıdıııır! Yoksa ağzımızda bıraktığı o muhteşem aromasının verdiği keyfiten midiiiiir bilemiyciğim!
Uzuuun bir süredir tercihimiz Damla sakızlı Türk kahvesi!
Nasıl muhteşem bir lezzet anlatamam.. Yok, anlatırım aslında! :) Müthiş bir aroma ve ağıza gelen minik damla sakızı parçacıkları... Muhteşem bi şey! Tatmanız lazım.

Peki lezzetli bir kahve nasıl pişiirlir?


Kahve pişirmesini bir çoğumuz biliyoruz tabiki ama olur ki Sevgili Googledan kahve pişirmesini merak edip de bu yazıya gelenler için ufak bir not düşelim di mi :)
  • Kahve cezvede pişirilir ve fincanla içilir. Öncelikle bir cezve alın. Cezvenin boyutunu kaç kişilik kahve yapacağınızla ilgili olarak seçin. En fazla 6 kişi içecekse, 6 fincan doldurabilecek büyüklükte cezve kullanın.
  • Cezvenin içine kişi başına bir fincan dolusu soğuk içme suyu koyun.
  • Cezveye kişi başına 2 çay kaşığı kahve ekleyin. İsteğinize göre 1 yada 1,5 çay kaşığı olarak ta ayarlayabilirsiniz.
  • Üzerine şeker ekleyin. Türk damak tadına göre alışılagelmiş 4 tatlılık düzeyi vardır; şekersiz, az şekerli – kişi başına 1 çay kaşığı, orta şekerli – kişi başına 2 çay kaşığı, çok şekerli – kişi başına 3 çay kaşığı. Eğer kahveyi içecek olan kişilerden bazıları az şekerli ve bazıları da çok şekerli isterlerse ayrı ayrı iki kez kahve pişirmeniz gerekir.
  • Şeker eriyene kadar iyice karıştırın.
  • Ocağı kısık ayarda yakın ve cezveyi üzerine koyun. Ocağın başından ayrılmayın ve dikkatinizi başka şeylere vermeyin, çünkü kahve çok çabuk kaynar ve taşar.
  • Kahve kaynamaya başladığında, cezvenin kenarlarından köpükler kabarmaya başlar ve kahve hazır olduğunda köpükler cezvenin ortasına doğru yuvarlanırlar. Cezveyi ocaktan alın ve köpüklerin çökmesine izin verin. Karıştırmayın.
  • Köpüklü kısmı bitinceye kadar kahvenin az bir miktarını sırayla tüm fincanlara dağıtın. İsteğe bağlı olarak geri kalan kahveyi ikinci kez hatta üçüncü kez kaynatabilirsiniz. Ardından geri kalan kahve ile fincanları doldurun. Doğru yapılmış ve dağıtılmış bir kahvede, her fincanın üzerinde köpük görülmelidir. Kıvamında bir Türk kahvesinin rengi açık kahverengi olmalıdır.
  • Türk kahvesi çok sıcak ve yanında bir bardak su ile servis edilir. Kahve içilmeden önce bir yudum su alınır. Su, kahvenin lezzetini daha iyi alabilmeniz için ağzınızdaki tadı nötr duruma getirmenize yardımcı olur. Kahveyi içerken, fincanın dibinde kalan bir kısım olduğunu göreceksiniz. Bu bölümü de tüketmeniz gerekir. Tadını çıkarın.
Kahvenin pişirilişi kadar sunumu da çok önemlidir. Yanında bir bardak su ve mümkünse lokum ya da bir parça çikolata eşliğinde olmalıdır.

Afiyet olsuuun!:)



Bu da KAHVENİN CİLVELİSİYMİŞ! :)


Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.
Ne hoş!:)


CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?

Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyormuş.

Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor.

Agh, bence süper bir seremoni bu! İtiraf etmeliyim ki tam benlik..


Bu kadar Kahveden bahsetmişken elbetteki faydalarından bahsetmeden olmaz dimi:)


• Kolesterolü düşürür.
• Ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırır.
• Göğüs kanseri riskini azaltır.
 • Günde 2 fincan kahve içmek astım tehlikesini azaltır. …
• Kahve girişkenliği arttırır. …
 • Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür.
• Nefesi açar.
• Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalı.
 • Tip 2 diyabeti ve Parkinson hastalığından korur.
 • Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
• Yüksek tansiyonu önler.
• Pankreas kanserini azaltır.
• Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önler.
• Bağırsakları düzenler.
 • Depresyona karşı etkilidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...