21 Kasım 2011 Pazartesi

Yaptım olucak! :)

Tezgahın üzerindeki yarısı kesilmiş ve unutulduğu için beklemekten kararmış elmayı görünce kafamın üzerinde bir ampül yandı.
Sirkeee!

Eveet evet sirkeee!:)
En son iki sene evvel yapmıştım hatırlıyor musunuz?
Sonucunu yazmayı unuttum ben sonra ama haaarika bir sirke olmuştu...
Bizim evde sirke bildiğin su gibi tüketiliyor. Ben sirkeyi yer silmekten, salatanın içine kadar, her yerde her şeyde kullandığım için haliyle çok tüketiyorum. Hatta banyoda şampuanların yanında bile durur ufak bir şişede. Kendimi iyi hissetmediğimde enerjimi tazelemek için!.. hmm birde şampuanlardaki duş jelindeki zararlı kimyasal kalıntıları arındırmak için..
Bu kadar fazla sirke tüketen biri olarak hepsini kendim yapmıyorum tabi ki, bu mümkün değil, kendim kendime yetişemem, o kadar yani! :)
Topu topu bir kez heves edip yaptım onu da kullanmalara kıyamadım öööyle kıymetli oldu!:)
Nasıl yapıldığını merak edenler aşağıdaki yazıya göz atsın:)
Dur bakalım geçen günde Erkan Şamcı'dan tarhana yapmayı öğrendim bakalım becerebilecek miyim.. Yaptığımda yazarım...
Benden ses seda çıkmazsa bilin ki becerememişimdir. Hah, ha!:)

ELMA SİRKESİ YAPIMI:
Doğal, ilaçsız yetişmiş elmalarınızı yıkmadan dörde bölün ve çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip alın. Elmaları dörde bölün ve 5lt lik kavanoza yerleştirin. Elmalar kavanozun yarısından biraz azını (2/3) doldurmalı.
Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun. İçine bir miktar sirke anası veya 3 çorba kaşığı halis bal koyun(petek bal da kullanabilirsiniz).
Sirkenin kapağını kapatın ve karanlık, ılık bir yerde 2 ay kadar bekletin. (Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke fermente olmuş demektir. )
Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın. Sirke kavonozunu yıkamadan süzdüğünüz sirkeyi tekrar doldurun. Sirke içine 2 çorba kaşığı bal katın ve kapağını kapatıp serin yerde beklemeye bırakın. Arada bir kontrol edin, keskinleştiği zaman sirkeniz hazır demektir. Sirke ne kadar uzun beklerse okadar etkili olur.
Bu aşamadan sonra sirkenizin üzerinde beyaz, deniz anası görünümünde bir tabaka oluşmaya başlamış olması gerekiyor. Buna 'sirke anası' deniyor. Sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanacaksınız. Yalnız sirke uzun süre beklemez. Bu durumda evinizde daimi olarak sirke üretiyor olmalısınız.
NOTLAR:
Elmalar yıkanmaz çünkü sirkeyi elma kabuğunda oluşan bakteriler mayalr. Elmalarınızı güvendiğiniz bir yerden almadıysanız yıkayın, ancak sirke işlemine başlamadan önce 3 saat mutlaka dinlendirin. Bu şekilde kabukta yararlı bakteriler tekrar oluşmaya başlayacaktır.
Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...