6 Kasım 2012 Salı

Dersimiz Nasıl Tasarruf yapılır! ツ

Hiç birimiz parayı kolay kazanmıyoruz ha, kolay kazananda vardır elbette :) o ayrı ama bugün konumuz o değil. 
Paranın nasıl kolay kazanıldığından ziyade nasıl tasarruf edilebileceğini konuşalım istedim bugünde..

Tasarruf nedir önce bir onu kavrayalım zira bazıları cimrilikle tasarruflu olmayı ciddi karıştırıyor!:)
Tasarruf: hayatımızı devam ettirebilmek için ihtiyaçlarımızı karşılarken dikkatli bir şekilde harcama yapmak, idareli tüketmek ve gelecek içinde yatırım yapabilmek..

Her alanda tasarruf yapılabilir. Enerjide, tüketimde, üretimde, zamanda!..

Kendi uyguladığım tasarruf yöntemlerini sizle paylaşmak isterim, hem belki sizlerde kendi yaşamlarınızda uyguladığınız tasarruf yöntemlerinden bahsedersiniz bilmediğimiz şeyler öğreniriz bu vesileyle.

Sanıyorum artık hemen her evde akıllı saat uygulaması var. Bu programa göre düzenlenen elektrik saat ücretlendirmelerinden haberiniz var mı bilemiyorum ama bilmeyenler bir öğrenseniz Elektrikli ev aletlerini kullanırken bir daha hayatınızın eski düzeninde olmayacağının garantisini verebilirim.:) Bi kere içiniz acıyor ve asla eliniz gitmiyor... Çünkü akşam saatlerinde {17:00 ve  22:00 arası} neredeyse 3 katı ücretlendirme var.
Buna göre en tasarruf ettiğiniz saat 22:00dan sonra sabah altıya kadar! Yani fırın ve ütü ile ilgili işlerinizi bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi çalıştırma işlemlerinizi gece 10'dan sonraya bırakırsanız ciddi tasarruf ediyorsunuz haberiniz olsun.

Tabii elektrik süpürgesini gecenin bir vakti açmak mümkün değil ama onu da her gün her gün açmaya hiiiç gerek yok, haftada 2 gün açmak fevkalade yeterli oluyor.

Makineleri tam dolmadan hiç çalıştırmam birde.. Bulaşık makinenizi düzenli yerleştirdiğiniz çok daha fazla doldurabiliyorsunuz. Kulakları çınlasın annem makineye bulaşık koyarken kırklardı resmen:) prilli sularla siler siler silerdi:) "E ne gerek kaldı koyma artık yani tertemiz oldu" derdim.. "Sen evinde bildiğin gibi yap" diye kızardı:)
Ben peçete ile sıyırıyorum sadece anne, öylede yıkıyor makine, valla :)



Bunun dışında alışverişte daha öncede bahsettiğim bir alışveriş rejimi uygulamam varki son bir kaç yıldır hayat felsefem haline geldi. Gerçekten ama gerçekten ihtiyacım olmayan hiç bir şeye para harcamıyorum. Çoook beğendiğim şeylerde henüz irademi tam olarak kullanamıyor olsam da:) bir çok fazlalıktan bu sayede tasarruf ettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim.

Son dönemlerde birde şöyle bir şey yapıyorum, mutfakta önce alışveriş yapıp ne yapacağıma karar vermektense, haftalık listeler oluşturuyor ona göre alışverişimi yapıyor planladığım şeyleri yaparak hem malzeme ziyan etmemiş oluyor hemde gereksiz alışveriş yapmamış oluyorum. Aklınızda bulunsun derim..

Birde ben çocukluğumdan beri kumbarada para biriktirme olayına bayılırım az- çok mutlaka kumbarama para atarım:) 

Biz apartman olarak henüz geçmedik ama Doğal gaz için evde olmadığınız zamanlarda tamamen kapatmaktansa kısmanın daha ekonomik olduğunu bir çok kişiden duydum...


Şimdilik aklıma gelen benim yaptığım uygulamalar bunlar sizlerde paylaşırsanız sevinirim.

Bu da internette araştırırken bulduğum etkili tasarruf yöntemleri:


Alışverişte tasarruf nasıl yapılır ?

1- İhtiyaçlarınızı alışverişe çıkmadan önce kafanızda netleştirin.
2- Nakit paranın gücünü kullanın ve pazarlık yapın.
3- Erken rezervasyon seçeneğini kullanın.
4- Spot mağazaları ve fabrika satış mağazalarını takip edin.
5- İnternetten alışveriş, size kimi zaman en rekabetçi fiyatı sunabilir.
6- Reklamların etkileyiciliğinden ziyade ihtiyaçlarınıza kulak verin ve tavsiyeleri önemseyin.
7- Kalitenin bir bedeli olduğunu unutmayın.
8- Yeni çıkan ürünleri, özellikle de son teknoloji ürünlerini almakta acele etmeyin.
9- Fayda/Maliyet analizi yapmaya çalışın.
10- Marka bağımlılığınızdan kurtulun.
11- Fiyat araştırması mutlaka yapın.




Tasarruf yöntemlerini araştırırken rastladığım en enteresan geleni ise zamandan tasarruf etmek için, ABD'nin en büyük iletişim firmalarından Qwest'in Colorado eyaletindeki yöneticileri, sahada çalışan işçilerin tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için zaman kaybetmelerini önlemek amacıyla çalışanlara idrar torbaları dağıttığını öğrenmek oldu. 

Yok artık köle mi çalıştırıyorsunuz demekten alıkoyamadım kendimi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...