Ramazan ve Oruç diyince ilk akla gelen meyvelerden birisidir Hurma! {Ramazan bitti yeni aklıma geldi yazmak o ayrı konu:)}
Ancak uzmanlar sadece Ramazanda değil yıl boyunca tüketmemizi öneriyorlar. Zira Hurma lif ve mineral bakımından öyle zengin öyle zengin ki kalp ve damar hastalıkları riskini azımsanmayacak derecede azaltıyormuş..
Ayrıca yapılan diğer araştırmalara göre de lifli yiyeceklerle beslenen insanların kolon, göğüs ve rahim kanseri ihtimalini düşürdüğünü gösteriyormuş benden söylemesi:)
Bununla bitmiyor bulduğum bilgileri her zaman olduğu gibi sizlerle paylaşmaktan sevinç duyarım:)
Buyrun başlayalım;
-Hafızayı geliştiriyor, -Kolesterolü düşürüyor, -Kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor, -Bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, -Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, -Sindirim sistemini düzenliyor.
- İshali keser.
- Kan yapıcıdır.
- Bronşit ve soğuk algınlığını tedavi edicidir.
- Emziren annelerin sütünün çoğalmasını sağlar.
- İçerisinde barındırdığı B1 ve B2 vitaminleri sayesinde zihni ve sinir sistemini rahatlatır.
- Cildi besler ve yaşlanmayı geciktirir.
-ANTİOKSİDAN KAYNAĞIYüksek besin değerinin yanında hurmaların, antioksidan hususiyetine sahip olduğu biliniyor. Antioksidanların kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu biliniyor.-LOHUSA GIDASIHurmanın antiseptik olduğu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğu, süt artırdığı, bebeği beslediği, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğu ifade ediliyor. Hurmada potasyum miktarı bol olduğu için bebeğin gelişmesini, hasta olmamasını sağladığı ifade ediliyor.
-KAN YAPICIHurmanın ihtiva ettiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati ehemmiyet taşıyan kandaki alyuvarlar kanda osijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynadığı belirtiliyor. Çok fazla demir sebebiyle, bir insanın günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabildiği ifade ediliyor. {Bak bunu öğrendiğim iyi oldu:)} Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma, ihtiva ettiği fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım ediyor.
-KARACİĞER GÜÇLENDİRİCİB1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer soğuk tatlıları sever. Onun için hurmayı kavun, acur, salatalık gibi (soğutucu)gıdalarla yemek daha uygun olur.
Bazı memleketlerde halk arasında mide ülserlerinin tedavisinde hurma kullanımı deneniyor. 2005'te bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, hurma farelerde mide ülseri şiddetini azaltmıştır. Mide astarında hurmanın koruyucu olduğu ve insanlarda da uygun olabileceği neticesine varılmıştır.
-BÖBREK HARABİYETİNE MANİ OLUYOR
2008'de yapılan bir çalışmada, hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik (gentamiçin) sebep olduğu böbrek hasarını azaltmadaki tesiri araştırıldı. Özün böbreklerin korunmasında tesirli olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, hurmalardaki antioksidan (E vitamini, askorbik asit ve melatonin) bileşiklerin bu korumayı sağladığını öne sürdü.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIR
Hurmaların yüksek oranda lifli ve şekerli oluşu bilinen bir hakikat. Araştırmalara göre, farelerin mide ve bağırsak sistemi hurma verildiğinde hızlanıyor. Bilim adamları, lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünüyorlardı. Hurmalardaki şeker ve melatonin bağırsak sisteminin hızlandırmasına da tesir edebileceği düşünülüyor.
Kaynak: (Ajanslar)
✄----------------------------- ------
Bitti!
E, daha ne olsundu ki? :)
Ben şimdiii, kaç tane diyordu, 15 miydi? Hemen başlıyorum yemeye:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..