15 Aralık 2013 Pazar

Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Geçenlerde Facebookta rastladım; Evde maya olmadığı durumlarda kendi mayanızı yapabilmemiz için harika bir bilgi, denemedim ama mutlaka deneyeceğim ilk fırsatta..


Kaynak http://cloudpage.co/yogurt-mayasi





Evinizde hiç katkı maddesi girmemiş doğal yoğurt mayalamak istiyorsunuz, ilk mayayı nereden bulacaksınız?
Çevrenizde yoğurt mayalayanlar belki olabilir ama acaba onların yoğurtlarındaki maya gerçekten doğal mı, o mayanın geçmişine güvenebiliyor musunuz? Acaba o yoğurdun geçmişinde maya olarak market yoğurdu kullanılmış olabilir mi?
Veya İngiltere'ye gidiyorsunuz. İngiltere'ye süt ve süt ürünleri sokmak yasak. İlk yoğurdunuzu marketten yoğurt almadan nasıl mayalayacaksınız?
İşte kullanacağınız mayaya güvenemiyorsanız ve o mayanın geçmişini bilmiyorsanız kendi mayanızı kendiniz imal edebilirsiniz. Nasıl mı? Çok çok kolay. Fotoğrafları izleyin ve evde deneyin.
Malzeme:

15 Adet nohut
Günlük süt
1. Gün


Bir kavanozun içine 15 adet (kuru) nohut (organik) konur. Üzerine evde 65 derecede pastörize edilmiş veya kaynatılmış ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt dökülür. Sütçüden süt alma imkanı olmayanlar günlük pastörize süt kullanabilirler ancak UHT süt yani uzun süre dayanan kutu süt kesinlikle kullanılmamalı. Termometre yoksa, yoğurt mayalama sıcaklığı olan 38-40 derece parmağınızın dayandığı sıcaklıktır.



Kavanoz kalınca bir beze sarılarak yoğurt mayalar gibi 1 gün mayalanmaya bırakılır. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok haif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak bir gün mayalanması için beklettik.
2. Gün


24 saat sonra mayalamaya bıraktığımız nohutlu sütümüzü fırının içinden alıp içine koyduğumuz 15 adet nohutu çıkarıp, kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyduk. Ağzı açık koysak daha iyi sonuç alabilir miydik bilemiyoruz.
3. Gün



Bir gün sonra buzdolabından çıkarılan kavanozun içindeki sıvı bir süzgeç üzerine dökülür. Süzgecin üzerinde kalanlar yapılacak doğal yoğurdun ilk mayasıdır. Maya süzgecin üzerinde toplandı ve yoğurt mayalanacak kaba alındı.


Bu ilk mayanın üzerine 65 derecede evde pastörize edilmiş ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt yavaş yavaş karıştırılarak ilave edildi ve mayanın süte karışması sağlandı. Toprak kase sarılarak 12 saat bekletilmek üzere ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıldı. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok haif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak  mayalanması için beklettik.
12 Saat Sonrası


Nohuttan kendi imal ettiğimiz maya ile yapılan ilk yoğurt tutmuş ve işe yaramıştı. Biraz sulu olmasına rağmen 3-5 kez mayalanmada normal kıvamına ulaşacak. Tadı çok güzel ama biraz tatlıydı. Mutlaka herkes denemeli.
4. Gün



Kendi imal ettiğimiz biraz sulu olan ilk yoğurdu maya olarak kullanarak ikinci yoğurdumuzu mayaladık. .
5. Gün


İkinci yoğurdumuz birinciye göre daha katıydı. Bugün üçüncü yoğurdumuzu mayaladık. 

Bu da üçüncü yoğurdumuzun mayalanması...
6. Gün

Üçincü mayalamanın sonucunda yoğurdumuz yoğurt gibi oldu. Tadı da artık yoğurt. 

Ana yoğurdumuzu mayalamadan önce bir kez daha yarım litre sütle bu yoğurdu maya olarak kullanarak dördüncü mayalamamızı yaptık. 
6. Gün

Artık mayamız hazır. Ana yoğurdumuzu mayalayabiliriz. 

4 yorum:

  1. nuralcığım.. bende geçen gün senin bloğda yanda gördüm.aynısı yaptım.buğün günlük sütden yoğurt yapıcam. gerçekten mayam oldu.kavonozda dolapta..sözün kısası doğal maya ya kavuştum.sevgilerimle emel....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne güzel, ben henüz deneyemedim, günlük süt alamadığım için.. Ama aklımda en kısa zamanda deneyeceğim inşallah.. Bu bilgiye rastladığımda çok mutlu oldum.. Benim için çok önemliydi çünkü yoğurt mayalamak istediğimde tek sorun katkı maddesiz mayalık yoğurt olmamasıydı..

      Sil
  2. SELAM. BEN YAPTIM ÇOKTA GÜZEL OLDU. ARTIK DEVAMLI KENDİ DOGAL MAYAMI KULLANARAK HARİKA YOGURTLAR YAPIYORUM.BİRDE SİZE TAVSİYEM SÜTÜ KAYNARKEN KEPÇEYLE HAVALANDIRIN BUHARI ÇIKTIKÇA SÜT DAHA KOYULAŞIYOR YOGURTTA O DERECE GÜZEL VE KATI OLUYOR.AFİYET OLSUN....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, kesinlikle bende tavsiyenizi deneyeceğim:))

      Sil

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...