Kafein almak yerine egzersizi deneyin
Gün içinde canlanmak için beyninizin size ‘kafein, kafein’ diye yalvardığını mı hissediyorsunuz? Tabii bu his karşısında uyarıcı etkisi bilinen kafeinli ürünleri tüketmekte bir sakınca görmüyorsunuz. Sonuç olarak da kendinizi daha dinç ve canlı hissediyor, odaklanmakta zorluk çekmiyorsunuz.
O zaman size kafeinden daha faydalı ve uzun süreli bir etki sağlayacak başka bir yöntem öneriyoruz: Egzersiz!
Egzersiz yapmak beynin öğrenme ve depolama işlevlerini gerçekleştirmesi için tetikleyici bir etki yapıyor. Özellikle aerobik yapmak, beynin dikkatle ilgili bölgelerinde anlık ve uzun vadeli bir geliştirici etki yaratıyor.
Daha çok su için
Susuzluğun dikkat eksikliğine sebep olduğu hep vurgulanan bir şey. Vücudumuzun yaşamak için en önemli kaynaklarından biri olan su, özellikle yazın terleme yoluyla daha da eksildiği için, yerine tekrar yeterli miktarda su konması gerekiyor. Yapılan araştırmalarda spordan sonra yeterli miktarda su almayan kadınların, su kaybı yüzde ikiden az bile olsa, konsantrasyonlarını toplamakta zorlandıkları gözlemlenmiş.
Susamak ise sıvı kaybının bir ölçütü olmamalı. Dikkat kaybı yaşamaya başladığınız anda, bunun su içmeniz gerektiğine dair bir işaret olduğunu anlayın ve hemen su için.
Delta uykusunu aksatmayın
Konsantrasyon eksikliğine sebep olan bir diğer faktörse delta uykusunun yetersizliği. Delta uykusu, REM uykusu öncesinde yavaş dalgaların aktif olduğu, yani derin uykuya geçilen bir uyku safhası. Bu uyku safhasında delta dalgaları yardımıyla bilişsel işlevler pekişiyor ve güçleniyor.
Eğer uzun bir süre günde yedi saatten az uyuyorsanız, delta uykusunu atlıyorsunuz demektir. Dolayısıyla gün boyunca odaklanma sorunu yaşamanız söz konusu olabilir. Bu sorunu çözmek adına iki hafta boyunca yedi ila dokuz saat arası düzenli uyumayı deneyin. Eğer konsantrasyonunuzda herhangi bir gelişme olmazsa, uyku uzmanına giderek uyku apnesi gibi bir rahatsızlığınızın olup olmadığına baktırmanız gerekebilir.
Ayak parmaklarınızı oynatın
Hiç, bir konuşma sırasında kendinizi hem milyonlarca şey düşünürken hem de dalgın dalgın kafanızı sallarken yakaladınız mı?
Toplumdaki hareketlilik sayesinde sürekli yeni şeylerin beklentisi içindeyiz. Özellikle de sosyal medya aracılığıyla bitmek bilmeyen durum güncellemelerinin, paylaşımların yaşanması sonucu, olanları takip etmekte bile zorlanıyoruz. Hal böyle olunca artık durağanlık bizlere sıkıcı gelmeye başlıyor ve sürekli uyarılma, yeni şeyleri takip etme isteği içine giriyoruz. Bunun sonucunda da kaçınılmaz olarak konsantrasyon bozukluğu yaşıyoruz.
Daha dikkatli bir dinleyici olmak için dikkatinizi parmaklarınıza verin ve onları oynatın. Bu farkındalık hilesiyle bulunduğunuz yere geri döneceksiniz.
Pudra.com
yoyazıyı okurken bir anda gözlerimle son paragrafta olduğumu ama ben 8 saat uyuyomuyum diye düşündüğümü yani odaklanamadığımı farkettim parmaklarımı oynattım gerçekden işe yarıyo :D
YanıtlaSil