10 Mart 2014 Pazartesi

TİBETİN GENÇLİK PINARI 5 HAREKET

Bundan bir 5-6 yıl önce ilk öğrendiğimde çok büyük bir heyecanla başlamıştım ama devamını getiremedim:(
Şimdi tekrar karşıma çıktı aklıma geldi, bu gece tekrar başlayım diye düşünüyordum ki size de haber vereyim dedim:)
Açıklama kısmını da okumanızı öneririm..









Batı'da yıllardır dilden dile aktarılan ve bir çok kitaba konu olan hikayeye göre, zamanında Hindistan'da görev yapmış bir İngiliz albayı, Himalaya dağlarında insanların ilerleyen yaşlarına karşın gençliklerini, canlılıklarını ve sağlıklarını koruduğu bir yer hakkında çok şey işitmiştir. Herhangi bir ilaç veya gizli otla alakası olmayan bu durum, Hindistan'da ağızdan ağıza yayılan bir efsane gibidir artık. Bu işin sırrını öğrenmeyi aklına koyan İngiliz emekliye ayrıldıktan sonra yeniden Hindistan'a döner. Artık yaşı da ilerlemeye başlamış olan emekli albay Tibet'te bu manastırı bulur ve orada Tibetli keşişlerden en temel sağlık ve gençlik sırlarını öğrenerek bir yıl geçirir.

Bizim emekli albay, bir yılın sonunda vatanı İngiltere'ye döndüğünde çevresindekiler onu tanımakta zorlanmış çünkü 1 yıl önceki halinden 20 yaş daha genç görünüyormuş. Yalnızca görüntüde değilmiş tabii bu gençlik. İnsanlar gözlerine inanamamış.


Bir zamanlar Himalayalar'da bir manastırda nesilden nesile aktarılan bu gençlik sırrı ve o sırrın peşinde İngiltere'den kalkıp o dağlara giden ve 10 yıl kaldıktan sonra tamamen yenilenmiş gençleşmiş olarak dönen ihtiyar albayın hikayesi, ilk 1939 yılında Peter Kelder adlı bir Amerikalı tarafından "Ancient Secret of the Fountain of Youth" (Gençlik Pınarı'nın Tarihi Sırrı) adıyla kitaplaştırılmış. Bizde de Cem Şen'in çevirisiyle "Tibet'in Gençlik Pınarı I - II" olarak iki kitap halinde Dharma Yayınları tarafından basıldı.


Peter Kelder'in yazdığı "Tibet'in Gençlik Pınarı" (orijinal adı: Ancient Secret of the Fountain of Youth ) adlı kitapta yer alan, emekli bir İngiliz subayı tarafından Batı’ya aktarılan beş Tibet egzersizinin çok büyük yararları var. Dünyada ilgiyle okunan kitapta sağlık için gerekli fiziksel hareketlerin yani sıra beslenme sırları da var.



Başlangıçta her hareketin 3 kez yapılması tavsiye ediliyor. Daha sonra her hafta tekrar sayısını 2 şer arttırarak 21 tekrara ulaşıncaya kadar arttırmaya devam edin.Yani 2.hafta her hareketi 5 kez,3. hafta 7 kez, 4. hafta 9 kez ve bu şekilde arttırmaya devam edin 10 hafta sonra her hareketi 21 kere yapabilir duruma geleceksiniz.

Bu 5 hareketi tamamladıktan sonra ılık yada serin suyla duş almanız tavsiye ediliyor. Ama asla soğuk suyla yıkanmayınız.



Birinci hareket:

Faydaları : Dolaşımı geliştirerek varisli damarlar, osteoporoz ve bas ağrılarına iyi geliyor. Her gün yapmak tüm bedeni gençleştiren bir süreci başlatabilir.


Uygulanışı : Kollarınızı iki yana açarak avuç içleriniz yere bakacak şekilde saat yönünde dönün.





İkinci hareket: 


Faydaları : Tiroit bezi, böbreküstü bezleri, böbrekler, sindirim organları ve prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organlar ve bezler üzerinde onarıcı bir etkisi var. Arterit, osteoporoz, düzensiz regller, menopoz semptomları, sindirim ve bağırsak sorunları, sırt ağrısı, bacak ve boyunlardaki sertliğe iyi geliyor.


Uygulanışı :
1-Sırtüstü yatarak ellerinizi vücudunuzun yanına koyun.

2-Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın

3-Bacaklarınızı yere dik olacak şekilde kaldırırken dizlerinizin dik olmasına gayret edin



Üçüncü hareket: 

Faydaları : İkinci gibi üçüncü de tiroit bezlerini, böbreküstü bezleri, böbrekleri, sindirim sistemi organlarını ve prostat ile rahmi de içine alarak cinsel organları gençleştiriyor. Menopoza girmiş ve düzensiz veya tembel regl dönemleri geçirme eğilimindeki kadınlar için özellikle iyi.


Uygulanışı :

1-Vücudunuzu dik tutarak dizlerinizin üzerinde durun.Ellerinizi kalçalarınızın altına dayayın

2-Çenenizi göğsünüze yaklaştırın.

3-Başınızı yavaşça mümkün olduğu kadar geriye doğru eğerken,sırtınızı arkaya doğru esnetin.



Dördüncü hareket: 

Faydaları : Tiroit bezi, sindirim sistemi, prostat ile rahmi de içine alacak şekilde cinsel organları ve bezleri dolaşım ve lenfatik akış üzerinde canlılık veren bir etkisi var. Karın bölgesini, uylukları, kolları ve omuzları güçlendirir. eğer sinüs tıkanıklığınız varsa bu hareketin burun deliklerinizi açtığını da fark edebilirsiniz.


Uygulanışı :

1-Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak yere oturun.Ayakları nız hafifçe aralık olsun ve ellerinizi yere koyun

2-Çenenizi göğsünüze doğru eğin.

3-Başınızı mümkün olduğunca arkaya doğru eğin.

4-Kollarınızı düz tutarak ayak tabanlarınızı ve ellerinizi yere basarken dizlerinizi kırın ve gövdenizi yere paralel olacak şekilde havaya kaldırın.Adaleleriniz i bir süre kasın ve ardından gevşeyin.



Beşinci hareket: 

Faydaları : bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan dolaşım ve lenfatik akışın geliştirilmesine yardımcı olur. Derin soluk alıp vermeyi, enerji ve canlılığı uyarır. Diğer hareketlerde olduğu gibi özellikle menopoz ve düzensiz regl dönemleri semptomlarını hafifletiyor.


Uygulanışı :

1-Kollarınız dik ve bedeniniz aşağı sarkmış halde ( kobra yılanı ) şeklinde durun. Avuçlarınızı yere koyun. Başınızı yumuşak bir şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın.

2-Ayaklarınızı ve ellerinizi oynatmadan,kalç anızı yukarıya kaldırın ve vücudunuzla ters v şekli meydana getirin.Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın




Tüm bu iddaları destekleyen bilimsel araştırmalar veya deneyler olmasa da hareketleri doğru olarak yapanlar ilk bir kaç ay içinde bile etkilerini görmeye başladıklarını vurguluyorlar ve çok memnunlar.

Tibet yogasının temeli, endokrin (hormonal) sistemimizin biz yaşlandıkça giderek daha az hormon salgılamaya başladığı gerçeğine dayanırmuş.

Tabiat Ana, gençliğin üretken yıllarını tamamladıktan sonra artık karşı cinse çekici gelecek bir görünüme ya da gençlik enerjisine ve dürtülerine gereksinim duymayacağımıza karar vermiş. Bu nedenle de bir yaştan sonra yavaş yavaş hormon musluğunu kapatmaya başlarmış. Bunun sonucu ise hepimizin (hadi ben çoğumuzun diyeyim) çekindiği yaşlılık işaretleri oluyormuş. Cildimiz buruşup, sarkıyor, saçımız inceliyor, enerji düzeyimiz düşüyor ve her gün aynada aksimizi gördükçe giderek "daha yaşlı düşünmeye" başlıyoruz.

Modern anti-aging (tam çevirisi, yaşlanma karşıtı) stratejileri ağırlıklı olarak hormon takviye terapilerine dayanıyor. Üstelik de olası yan etkilerine karşın. Ama bunların yerine mümkün olduğunca doğal yöntemleri tercih eden insanlar da giderek çoğalıyor.

Yeniden canlandırıcı (rejuvenation) yoga egzersizleri, endokrin (hormonal) sisteminizi harekete geçirerek doğal hormonlarınızın salgılanmasını sağlamak üzere tasarlanmış. Bunu gerçekleştirebilmek için çakralarınızın (chakras) mümkün olan en yüksek dönüş hızına ulaşmış olmaları gerekir. Bu çoğu insana anlaşılmaz veya saçma gelebilir. Ancak asırlardır hastalıklara karşı doğal yöntemlerle mücadele vermiş Çinliler ve diğer bazı Asya halklarının çoğu için günlük yaşamlarının parçası olmuş kavramlar.


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...