Kokular, çağlar boyunca hep, ruhsal bağlantı kurmak ve bu bağlantıyı kuvvetlendirmek için kullanılan en önemli aracılardan biri olmuştur. Peki kokular bunu nasıl sağlar? Öncelikle, konsantrasyonumuzu ve odaklanmamızı arttır, sonrasında zihnin ve bedenin gevşemesini sağlar, daha sonrasında da alabilmemiz için kalbin açmasını ve en önemlisi de bilinç ve bilinç altı arasındaki bağlantıyı kurabilmemizi sağlarlar.
Ruhsal bağlantımızı kuvvetlendirmek için kendi titreşimimize en uygun olan bitkiyi (tütsü) veya uçucu yağı bulmak çok önemlidir ve bu da en çok kendi kendimizin, vücudumuzun, zihnimizin ve ruhumuzun hissedebileceği bir şeydir.
Aşağıda dünyada çeşitli kültür, din, ritüel ve seremonilerde kullanılan bitki ve uçucu yağları göreceksiniz ama sizinki bunlardan apayrı başka bir bitki de olabilir tabii.
Ruhsal bağlantıyı kuvvetlendiren uçucu yağlar :
Reçineler :
Frankincense (günlük), Myrrh (mür), Peru Balsamı, Patchouli, Aselbent  (benzoin)
Ağaçlar :
Sedir, Selvi, Ardıç, Çam, Defne, Gül Ağacı, Sandal Ağacı, Ladin, Göknar, Kafur
Otlar :
Biberiye, Adaçayı, Zufa Otu, Fesleğen, Myrtle, Marjoram (bir kekik cinsi)
Çiçekler :
Gül, Portakal Çiçeği (neroli), Yasemin, Nergiz (calendula), Papatya
Kökler :
Zencefil, Vetiver (Kabe Samanı), Spikenard (Hint Sümbülü)
Baharatlar :
Tarçın, Karanfil, Küçük Hindistancevizi (Nutmeg), Karabiber
Meyveler :
Ardıç Meyvesi, Limon , Portakal
Spiritüel olarak, ağacın sızan kanı olarak düşünülen reçineler yüzyıllar boyunca tütsü olarak kullanılmıştır; frankincense ve myrrha Hristiyan geleneğinde kiliselerde hala yakılmakta olup, benzoin daha çok Asya kıtasında, Hindistan ve Malezya’da kullanılmaktadır.

Bu bitkileri ateş elementiyle tütsü olarak yakıp kokusunun yapacağı etkiye kendinizi bırakabilir, uçucu yağlarını buhurdanlıkta yakabilir, koklayabilir, üzerinizde kokusunu taşıyan bir obje taşıyabilir, bir baz yağ ile karıştırıp vücudunuza sürüp kendinize bunu parfüm yapabilir ya da kalbinizden doğru olduğunu düşündüğünüz bambaşka bir yolla da kullanabiliriz… Ama ağza alınmadıklarını lütfen unutmayın.
Söyle derin bir nefes alın, cennetinizin kokusunu içinize çekin ve şükredin. Sonra da kendinizi mucizelerinize bırakın.
Aslı Bilgin