1 Aralık 2015 Salı

'öğrenilmiş çaresizlik'

Alıntı: Bir köpek balığı aç halde akvaryuma konulur. Balık akvaryumun her yerinde yüzebilmektedir. Avlayacağı bir şeyler aramaktadır. Sonra akvaryuma küçük bir balık konur. Köpekbalığı küçük balığı yemek için hemen harekete geçer. Çünkü açtır(motivasyon), küçük balığı yiyebileceğine inanmaktadır(özgüven) ve küçük balığı yemenin kendi ellerinde(kontrol) olduğunu düşünmektedir. Küçük balığı yemek için ilk saldırısında kafasını ne olduğunu algılayamadığı sert bir şeye çarparak şok geçirir. Çünkü bilim adamları küçük balık ile köpekbalığının arasına cam bir bölme yerleştirerek onları ayırmışlardır! Köpekbalığı 'balık aklıyla' düşündüğünden camı görememekte ama kafasını çarptığında camı algılamaktadır. Sonra bir daha dener, yine kafasını çarpar. Bir daha dener, tekrar aynı şeyi yaşar. Tanımlayamadığı bir şey hedefine ulaşmasına 'engel' olmaktadır. Yaklaşık 48 saat sonra köpekbalığı küçük balığı yemek için uğramayı bırakır. Evrensel, 'Büyük balık küçük balığı yer.' Kuralı işlememektedir. Büyük balık depresyona girmiş gibidir. Çaba harcamayı bırakmıştır. Çünkü ne yaparsa yapsın o küçük balığı yiyemeyeceğine inanmıştır. Deneyin ikinci aşamasına geçildiğinde araştırmacılar aradaki cam bölmeyi kaldırır. Artık köpekbalığı isterse küçük balığı yiyebilecektir. Önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Çok da açtır! Araştırma ekibi neler olacağını beklemeye başlarlar. Şaşırma sırası bilim adamlarındadır. Çünkü köpekbalığı küçük balığı yemek için hiçbir şey yapmaz! Küçük balığı kovalayıp büyük balığın alanına geçirirler ama yine de yemek için hiçbir hamle yapmaz. Bilim adamları köpekbalığının içine düştüğü ruh durumuna 'öğrenilmiş çaresizlik' demektedir.


7 yorum:

  1. Nural hanım blogtaki değişiklik çok hoş olmuş.tüm paylaşımlarınız çok fayfalı.sizin bizim ve tüm dünyanın mutlu olacağı bir yıl olur inşaAllah,sevgilerrrrr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler beğendiğinize sevindim, fark etmiş olmanız ayrıca mutlu etti:)

      Sil
  2. Bende yaklaşık bir aydır tesadufen buldugum bu blogdayim. Hergun mutlaka bakıyorum:) Harika şeyler paylasiyorsunuz. Renkler sıcacık olmuş:)

    YanıtlaSil
  3. Bende yaklaşık bir aydır tesadufen buldugum bu blogdayim. Hergun mutlaka bakıyorum:) Harika şeyler paylasiyorsunuz. Renkler sıcacık olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, her zaman beklerim:)

      Sil
  4. Tesadüf sonucu denk geldiğim blogunuzun abonesi olmuş haldeyim:) o kadar güzel şeyler paylasiyorsunuz ki bakmadan geçemediğim günüm yok. Renkler yeni yılın ne kadar sıcak geleceğini gosterir gibi. Yureginize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim:)

      Sil

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...