19 Şubat 2016 Cuma

Daha Az Konuşmanın ve Daha Fazla Dinlemenin 5 Yararı



Kalabalık bir restaurantta veya otobüste olduğunuzda, insanların konuşmaların gözlemleyin. Karşılarındaki insanı gerçekten dinliyorlar mı, yoksa sadece konuşma sırasının kendilerine gelmesini mi bekliyorlar?

Gelecekte biriyle bir konu hakkında konuşma şansınız olduğunda, nasıl konuştuğunuza dikkat etmeye çalışın. Karşınızdaki insanın söylemek zorunda olduğu şeyleri dinliyor musunuz?


Daha az konuşmayı ve daha fazla dinlemeyi deneyin. Çünkü sizin için yararlı olabilir.


1. Konuşmadan Önce Düşüneceksiniz

Konuşmadan önce zamanınız olmasıyla, diğer insanla iletişiminize daha fazla şey koymuş olacaksınız. Karşınızdakinin söylediklerini dikkate alın ve bunları argümanınızı desteklemek veya çürütmek için kullanın. Ayrıca daha çok dinleyerek, açığa vurmak istemediğiniz bir şeyi söylerken kendinizi bulmayacaksınız.


2. Diğer İnsanın Ne Söylediğini Düşünce Sürecinden Geçirebileceksiniz
Başka biri sizinle konuşurken, çevreden soyutlanmak ve söylediklerinin ufak parçalarına odaklanmak kolaydır. Ne konuştuğunu ve nasıl konuştuğunu dikkatle dinleyin. Farkında olmadığınız bir şey bile olabilir, belki sadece üzgündür. Onu tam manasıyla duyabildiğinizden emin olun.



3. Sadece Önemli Olanı Söyleyeceksiniz
Daha fazla dinlemeye ve daha az konuşmaya karar verdiğinizde, sadece söylenmesi gerekli olanları söylemeye başlayacaksınız. Neden konuşma gerekliliği olmayan ve enerjinizi boşa harcayan şeylerle zaman kaybediyorsunuz?

Eğer fikirlerinizin başkalarında etki göstermesini istiyorsanız, onları kısa ve öz olarak aktarmalısınız. Kendinizi mümkün olduğunca açık olarak anlatmalısınız ki, yanlış anlaşılmalara mahal bırakmayın. Benjamin Franklin şöyle söylüyor: “Size veya başkalarına yararı olan şeyler dışında konuşmayın, muhabbetin içini boşaltmaktan kaçının.”


4. Karar Zamanından Önce Bütün Gerçeklere Sahip Olacaksınız
Eğer zamanın çoğunu dinleyerek geçirirseniz, size verilen bilgiyi daha iyi içselleştirecek ve konu hakkında karar verme zamanı geldiğinde çok daha iyi bir fikre sahip olacaksınız.

Örneğin, birçok insanla bir araya geldiğinizi farz edelim ve herkesin belirli bir konuda endişeleri var. Bir karara varmadan herkesin konuşmasına izin verin. Eğer bütün gerçekleri toplarsanız, sonuç üzerinde daha iyi bir karar verebilirsiniz.


5. Diğer İnsanların Fikirlerine Değer Vereceksiniz
Kalbinizi başka birine açınca bir duvarla karşılaşmaktan daha sinir bozucu bir şey yoktur. Evde veya iş yerinde ihtiyacı hissedilen biri olmak önemlidir.

Eğer fikirlerinize değer verilip, göz önüne alınırsa, kendiniz hakkında daha iyi hissedeceksiniz. Buradan yola çıkarsak, başkalarının aynı şekilde hissetmesi önemli. Onların da fikirleri önem taşımalı ve ekibin bir parçası olmalılar.

Muhabbet alma ve verme üzerine olmalı. Karşınızdakinin sözünü kesmemeye özen göstermelisiniz. Eğer gerçekten dinler, bilgiyi işleyebilir, onu efektif bir şekilde kullanabilirseniz, iletişim yetenekleriniz de zamanla daha iyi olacaktır.


Multi yaşam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...