31 Mart 2016 Perşembe

Ayna kanunu nedir?



Ayna Kanunu, başka insanlarda gördüklerimizin aslında içimizde olanların bir yansıması olduğunu belirtir. Bu nedenle eğer mutlu olmak istiyorsak, mutluluğumuzun başkalarına değil, kendimize bağlı olduğunu söyler.
Diğer insanlarla (aile üyeleri, arkadaşlar, iş arkadaşları, vs.) sorunlarınızı kendi kendinize gerçekleştirebileceğiniz egzersizler sayesinde çözebileceğinizi belirten Ayna Kanunu’na biraz daha yakından bakalım.
Sizi Rahatsız Eden ŞeylerHer zaman sizi rahatsız eden bir şeyler olacaktır; örneğin bir aile üyesinin aile yemeklerinde aynı şeyleri tekrarlaması, anne babanızın hayatınızı sürekli kontrol etmeye çalışması, çocuklarınızın sizinle samimi olmaması, iş yerinde değerinizin bilinmemesi, kardeşlerinizin bencilce davranması, arkadaşlarınızın sizi sizin istediğiniz gibi desteklememesi… Herkesin farklı sorunları olmasına rağmen çoğu insan diğer insanların belirli bir şekilde davranmasını bekler ve bu gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı hissederler. Aynı şekilde biz de mutlaka başkalarını hayal kırıklığına uğratıyor olabiliriz ve çoğu zaman bunun farkında dahi değilizdir.
Biz birinci egzersiz olarak çevrenizdeki insanların sizi rahatsız eden tüm yönleri hakkına bir liste oluşturmanızı öneriyoruz.
Sizinle ilgili diğer insanları rahatsız eden şeylerŞimdi olaya bir de diğer yönünden bakacağız ve sizinle ilgili diğer insanları rahatsız edebilen veya belirli bir noktada rahatsız etmiş olan her şeyi listeleyeceğiz. Bunu yapabilmek için samimi olmanız ve öz eleştiri yapabilmeniz gerekli. Mükemmel değilsiniz, siz de insansınız ve pek çok kez hata yaptığınızı biliyorsunuz. Bu nedenle empatiye sahip olmak önemlidir. Yani kendinizi başkasının yerine koyabilmeniz gerekir.
Ayna Kanunu ne der?Ayna Kanunu eğer bir kişiye karşı gerçekten olumsuz düşünceler besliyorsanız, bunun nedeninin aslında diğer insanda değil, sizin kalbinizde yattığını belirtir. Örneğin, birisinin size söylediği bir şeye alındıysanız, bu sizin de bir başkasına hakaret etmenizden kaynaklanır. Bu size hakaret edenle aynı kişi olmak zorunda değildir. Bunların farkına varmaya başladığınızda ve özellikle de bunu önlemeyi öğrendiğinizde siz de başkalarının alınmasına neden olmazsınız. Ancak herkes aynı duruma aynı şekilde bir reaksiyon göstermez, çünkü her insanın kalbi farklıdır.
Pratik bir EgzersizKatlanamadığınız, sizi inciten, sinirlendiren veya alınmanıza neden olan bir özelliğe sahip olan iki insan seçeceğiz ve ardından bu kişilerin sevdiğiniz ve bu yönleri nedeniyle onlara teşekkür etmek istediğiniz özelliklerini listeleyeceğiz. Bu egzersiz bazen sizi şaşırtabilir ve rahatsız da edebilir, bu nedenle bu egzersizi gerçekleştirirken ciddi bir çaba serf etmeniz gerekebilir. İnanın ki bu buna değer. Şüphesiz bu insanlar onlara teşekkür etmeye değer bir şey yapmıştır veya takdir ettiğiniz bir özelliğe sahiptir. Bu gibi özellikleri listelemek için ne kadar zaman gerekirse buna adamanızı öneririz.
Bunun ardından biraz daha zor bir şey yapacaksınız. Onlara bağışlanmak istediğiniz şeyler için bir liste oluşturacaksınız. Bunların illa çok önemli şeyler olması gerekmiyor. Onlara bir kez ters bakmış olabilirsiniz veya onları arkalarından eleştirmiş olabilirsiniz. Onlara saygısızlık etmiş, onlara kötü bir şey söylemiş veya bir şey için teşekkür etmeyi unutmuş olabilirsiniz. Bu tam anlamıyla tevazu gerektiren bir egzersizdir ve üçüncü ve sonuncu adımlar gerçekten cesaret ister.
Söz konusu kişiyle iletişime geçin (yüz yüze, telefonla veya mektup yazarak). Onlara listelediğiniz her şey için teşekkür edin ve ikinci listedeki her şey için onlardan özür dileyin.
SonuçlarBir önceki egzersiz oldukça garip gelebilir, çünkü çoğu kişi bunu gerçekleştiremeyecek kadar fazla gururludur veya işin tam tersi gerçekleşmesinin gerektiğini düşünürler. Özür dilemesi veya teşekkür etmesi gerekenin kendileri değil, diğer tarafın olduğunu düşünürler. Ama bu yöntem gerçekten şaşırtıcı bazı sonuçlara sahiptir ve bu tür bir iletişimi asla beklemeyen bu kişiler genel olarak çok olumlu tepki verirler ve bu onları heyecanlandırır.
Nerede, nasıl ve kiminle?Bu egzersiz istediğiniz zaman ve istediğiniz kişiyle gerçekleştirilebilir. Bu neredeyse her zaman olumlu sonuç doğuran pratik bir egzersizdir. Bu bir bakıma çok basittir, ama bir diğer yandan da oldukça zordur. Bu, özellikle de en çok sevdiğiniz ve değer verdiğiniz insanlarla veya size zarar veren ve üstesinden gelmek istediğiniz durumlarda denemeye değerdir.
Kaynak: (sağlığa bir adım)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...