29 Mart 2016 Salı

Çin Bilgeliğinden 7 Hayat Dersi

Bilgelik, hiçbir şeyi zorla elde edemezsiniz diye emreder: Zorla elde edilenin zorla korunması gerekir. Bu kısırdöngü kişinin gücünü emer. Başkalarının serzenişlerine maruz bırakır ve sonunda pişmanlığa sebep olur.
Kainatın yasası, “Zorla elde edilen eninde sonunda uğursuzluk getirir” der. Yüce inanlar bunu hiçbir zaman istemezler. Zorla elde edilen mal görünüşte kişiye geçici bir menfaat sağlasa bile, sonunda yasa işleyecektir.

Sahip olduğun şanstan şikayetçi olma, haz al:
Bencil kişi hoş olmayan durumlarla veya hüsranla karşılaştığında inlemeye başlar, kötü şansına lanetler yağdırır. 
Bilge kişi ise kendinde var olan nimetleri hatırlayıp gülümser. 
Görünüşte hoş olmayan bu durumların ve hüsranların sonunda kendi yararına olacağını düşünür. Bu nedenle pozitif yönde karşılık verir. Biri sevinçli, diğer ise kederlidir. Her biri kendi verdiği cevaptan sorumludur. Geleceklerini, verdikleri cevaba göre tespit edeceklerdir.
Bilgi, özgürlüğün anahtarıdır:
Para kazanma bilinci sizi yoksulluktan kurtarır. Sağlığınızı koruma bilinci, sizi hastalıktan korur. Zevk alma bilinci, sizi üzüntüden kurtarır. Bilge kişinin sahip olduğu çizgiye vakıf olmak ise sizi şanssızlıktan, başarısızlıktan, yenilgiden ve acılardan kurtarır.
Dedikoduya karşılık vermediğiniz zaman büyümesini önlemiş olursunuz:
Ömrümüzün sonuna kadar kendimizi insanlara karşı savunabiliriz. İnsanlar arkamızdan ne derlerse desinler, bununla savaşabiliriz. Oysa en doğrusu, kendi işlerimizle uğraşmaktır. Üstelik bu iftiraları beslemezsek, o insanlar ilgisizliğimizden kaybolup gideceklerdir. İftiraya karşı en iyi savunma, bilgi kişi gibi yaşamaktır. İzin verelim, davranışlarımız ve yaptıklarımız bizim yerimize konuşsun.
Sadelikten veya az paraya sahip olmaktan utanmayın:
Sadelik bilge kişiliğin, kendini göstermek ise bencil kişiliğin belirtisidir. İnsan gibi yaşamak istiyorsanız, bilge kişinin yolunu izleyin. Böylece değişik önlemlere, övünmelere, gösterişlere ve hilelere ihtiyacınız olmayacaktır. Hislerinizi içtenlikle göstermek yeterlidir. Hediyenin değerine göre teşekkür etmek uygun değildir. Önemli olan, onun arkasındaki hislerdir. Hediyenin değeri özünde değil, alanın gözündedir.
Dostluklarda ve yakın ilişkilerde dikkatli ve özenli seçimler yapın:
Bazı kişiler sizi yüceltir. Bazıları ise sizi aşağı çeker. Bazıları size güç verir. Bazıları ise gücünüzü emer. Bu nedenle dikkatli seçimler yapın. İyi dostlar, iyi komşular ender bulunan hazine gibidir. Bilge kişinin yolunu izlemek doğal bir seçime imkan sağlar. Çünkü bu yol, üstün nitelikleri olan kişileri size doğru çeker.
Bilge kişinin düşünce ve davranışları tamamen katıksız ve saftır:
Bir merasimde hüzün ve saygı gösterdiğinizde duygularınızın içten olması gerekir. Davranışlarınız sade ve gösterişten uzak olmalıdır. Var olmayan duyguları gösterme çabasına girmeyin. Çünkü bunlar, her yalan ve endişe gibi -zamanı geldiğinde- sahibine ümitsizlik ve eziyet verir. Gösterişe ve yalana hiç gerek yok. Gözlerinizi bilge kişinin yoluna dikin, kendiniz olun. Bu yeterlidir. İşlerin geri kalanı, tabiat yasasına göre gayet güzel işleyecektir.
Kaynak: www.insankaynaklarim.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...