10 Ocak 2017 Salı

BU SENEKİ GRİBİN ADI İNATÇI GRİP!


Son zamanlarda, “Ben hayatımda böyle inatçı grip görmedim, tam bitti derken yeniden başlıyor” cümlesini çok sayıda kişiden duymanız mümkün. Destek tedavileri, antigribal ilaçlar, bitkisel kürler derken biraz nefes aldıran grip, bir anda insanı yeniden yatağa düşürebiliyor.

Halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 ile son aylarda ülkemizde adından sıkça söz edilen H3N2, influenza virüsünün A tipi olarak tanımlanıyor. Her iki virüs de yakaladığını günlerce bırakmıyor, özellikle de H3N2 çok inatçı. Her ikisi de risk grubundakilerde ölüme neden olabiliyor, risk grubunda olmayanları ise adeta ‘paçavra’ya çeviriyor.

Son zamanlarda hastanelerin dolup taşmasına sebep olan ve ağır şekilde geçirilen H3N2 virüsünün çok inatçı olduğunu belirten Uzm. Dr. Beykal, ”Bu yıl karşılaştığımız çok inatçı bir grip. Halk arasında H1N1 virüsünden korkuluyor ama H3N2 virüsü daha tehlikeli. Çünkü daha uzun sürüyor, şikayetleri daha ağır geçiyor ve daha inatçı. Belirtileri bir aya kadar devam edebiliyor. Yani bu daha problemli bir virüs” dedi.

Bu yıl ülkemizde H3N2 virüsünün, Avrupa ve Amerika’ya göre daha fazla görüldüğünü söyleyen Dr. Beykal, bu virüsün H1N1’e göre daha ağır belirtiler de verdiğini aktardı, “Daha çok geniz ve burun boşluklarına yerleşip bu bölgelerde yanma ve kazıntı hissi oluşturuyor” dedi.
Ayrıca H3N2 virüsü ile birlikte yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, titreme baş ağrısı, öksürük, göğüste sıkıntı ve aşırı derecede halsizlik şikayetleri görülebiliyor. Belirtilerin büyük kısmı 7-10 gün içinde düzelse de inatçı öksürük 1-2 aya kadar devam edebiliyor.

KEMİK SUYU İÇİN, BOL C VİTAMİNİ ALIN

Ağır geçirilen gribin risk grupları dışında, hayatı tehdit etmeyen bir virüs olduğuna değinen Dr. Beykal, grip hastalığının özel bir tedavisi bulunmadığını yineledi. Hastalık başladığı anda ateş takibi yapmak ve doktora gitmek gerektiğini vurgulayan Beykal, bol ılık ve sıvı gıdalar, özellikle kemik suyu, C vitamini alımı, istirahat, ateş düşürücüler gibi destek tedavilerin rahatlama sağladığını hatırlattı, korunma önlemlerine bir kez daha vurgu yaptı:
“Grip salgınları sırasında kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. Özellikle bir metreden yakında bulaşma oluyor. Bu nedenle grip olanların topluluklardan uzak durmalarını, hapşırık ve öksürük sırasında mendille ağızlarını kapatmalarını ve ellerini sık sık yıkamalarını öneriyoruz."

KAPALI ORTAMLARI SIK SIK HAVALANDIRIN

Ayrıca eve gelindiğinde üstteki kıyafetlerin çıkartılıp havalandırılması ve kapalı ortamların sık sık havalandırılması gerekiyor. Düzenli egzersiz yapmanın ve vücut direncini artıracak yiyeceklerle beslenmenin, gripten korunmada önemli rol oynadığı unutulmamalı.


Hürriyet.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...