17 Ocak 2017 Salı

Evde Kemik Suyu Yapımı? Bulyon Nasıl Yapılır?




Kemik ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelen, yara, kırık ve çıkıkların daha iyileşmesini sağlayan, cilt dokularını sıklaştıran, beyni güçlendiren ve daha sayamayacağımız pek çok faydası olan kemik suyu yapımı hakkında bilgi vereceğiz. Dilerseniz kemik suyunu sevdiğiniz sebzelerle yada baharatlarla da hazırlayıp renkli bulyonlar da hazırlayabilirsiniz. Kemik suyu yapılışı için havuç, adaçayı, defne, kekik, zerdeçal, pırasa, soğan, sarımsak gibi besin maddelerini kullanabilirsiniz yada sade olarak hazırlayabilirsiniz. Pişirme süresi küçükbaş hayvanlar için ortalama 2 saat, büyükbaş hayvanlar için ise ortalama 3,5 saattir. Bu süreler kaynama başladıktan sonra hesap edilmesi gereken sürelerdir. Ancak bu sürelerden daha fazlada kaynatma mümkün olabilir. Kemik içindeki tüm içeriğin çıkması isteniyorsa bu süre kısık ateşte olmak şartı ile biraz arttırılır. Gelelim kemik suyu tarifi‘ne

Kemik Suyu Nasıl Yapılır?

Kemik Suyu Tarifi için Malzemeler

Kasaptan alınan ayak veya kaburga kemikleri ile her tür ilikli kemik olabilir.

Bir miktar tuz

Yeteri kadar su



Kemik Suyu Yapımı

Kemikleri kasaptan alırken doğratmakta fayda var. Genel şart değildir ama 30 dakika kadar su içinde dinlendirilir ardından çıkartılır ve yıkanır.Yeteri büyüklükte bir tencere içine alınır üzerini iki parmak aşacak kadar su eklenir ve normal ateşte kanamaya bırakılır. Kaynama başladıktan sonra ise kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. Kemiklerin içinde bulunan ilikler kendini salıp bırakana kadar devam edilir. Eğer yoğunluk fazla olmuşsa bir miktar kemik suyu alınır, süzülür ve bir kaba konur. İlk kemik suyu artık hazır. Eksilen miktar kadar su konup işleme devam edilebilir. Eğer köpüklenme olursa köpükler mutlaka alınmalıdır. Kemikler içeriğini iyice suya verdikten sonra ocağın altı kapatılır, kemikler alınır ve atılır, mümkünse kalan karışım blenderdan geçirilir ve homojen bir görünüm verilebilir. Bu şekilde kaplara bölünüp buzluğa kaldırılır ve kemik suyu bulyonlar hazır hale gelir.

Dipnot: Kemikler kaynama esnasında çıkartılıp, kemik ilikleri bir kaşık yardımıyla çıkartılıp, tekrar kemiklerle birlikte tencereye atılabilir. Bu daha çok ve yoğun kemik suyu elde edilmesini sağlayabilir.


Sağlıcakla Kalınız…


Kaynak:1organik.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...