12 Mart 2017 Pazar

Mutlu olmak için hayatınızdan çıkarmanız gereken 10 şey



Hepimiz, daha iyi bir hayata kavuşmamızı ve gerçekten olmak istediğimiz kişiye dönüşmemizi engelleyen şeyler yapıyoruz ne yazık ki. Oysa bunları hayatımızdan çıkarmanın yollarını bulmalıyız.
Hayatımızda (ortalama) 70 yılımız var. Bu yılların yirmisini, geri kalan 50 yılı daha keyifli bir şekilde yaşayabilmek için insanlar, sevgi, iş ve para hakkında bir şeyler öğrenerek ve hatalarla dolu bir hayat yaşayarak geçiriyoruz.
Hayatımızın son 10 senesinde ise ister istemez yavaşlıyoruz. Bu nedenle de, gerçek anlamda fark yaratmak ve gerçekten sevdiğimiz bir hayat yaratmak için yaklaşık 40 yılımız var.
Hayatınızdan aşağıdaki on şeyi çıkarırsanız çok daha mutlu ve keyifli bir hayatınız olabilir…
1- Etrafınızdaki olumsuz insanları hayatınızdan çıkarın
Hepimizin etrafında olumsuz insanlar var ve bu kişileri hayatınızdan çıkarmanın bir yolunu bulmanız gerekiyor.
Olumsuz insanlar enerjinizi emerler, siz de onlar gibi düşünmeye başlayana kadar yaşam sevincinizi emerler. Eminim şu anda bile aklınıza bu tür bir kaç kişi geliyordur. Harry Potter filmini izlediyseniz Ruh Emiciler’in ne olduğunu biliyorsunuzdur. İşte olumsuz insanlarda bizim hayatlarımızdaki Ruh Emicilerdir.
Bu karakterde olan biriyle yakın çalışmak ya da ailenizin üyelerinden birinin bu karakterde olması oldukça zordur. Yavaş yavaş bu tür insanları hayatınızdan çıkarın ve onlardan mümkün olduğunca uzak durun.
Yapabileceğiniz bir başka şey ise, tüm olumsuzluklarını olumlu bir şekilde karşılayarak etkisiz hale getirmektir. Ah! Bundan hiç hoşlanmazlar ve bu olumlu tavrı ne kadar fazla sergilerseniz sizden o kadar uzak duracaklardır.
2-Yaptığınız hatalar hakkında üzülmeyi bırakın.
Bu biraz klişe bir madde: hayatınızda yaptığınız hatalar, gelecekte bunları tekrarlamamayı hatırlamanızı sağlarlar, bu kadar basit.
Burada fark oluşturan hatalar hakkında düşünme tarzınızdır; hatalar ile ilgili iki gruptan birinde bulunabilirsiniz:
Birinci grup: yazıklar olsun bana, nasıl bir hata yaptım, nasıl bir zavallıyım ben, kendimi tamamen rezil ettim, bir daha asla insan içine çıkamayacağım.
İkinci grup: Bir hata yaptım, bu hatayı tekrarlamayacağım kesin ancak en azından ne yapmamam gerektiğini öğrenmiş oldum.
Kimse ama hiç kimse bu hayatta bir kaç kere başarısız olmadan başarılı olmamıştır, bu nedenle de başarılı ve mutlu bir hayatınızın olmasını istiyorsanız bir kaç hata yapmak kaçınılmaz bir şeydir.
3-Geçmişi hayatınızdan çıkarın.
Size geçmişiniz ile ilgili bir soru sorayım.
Geriye dönüp geçmişinizi değiştirebilir misiniz?
Hayır!
Peki, o zaman neden değiştirmek için yapabileceğiniz hiç bir şey olmamasına rağmen, geçmişte olanlar üzerinde duralım ki? Geçmişi telafi etmeye çalışabilirsiniz, geçmişte yaptığınız bir şey için üzgün olduğunuzu söyleyebilirsiniz ancak gerçek şu ki geçmişte olanlar oldu ve bunu değiştiremeyiz.
Geçmiş hakkında ne kadar fazla düşünürseniz, zihniniz o kadar orada yaşamaya başlar ve şu anda ve buradaki yaşama geri dönmeniz ve geleceğe bakmanız o kadar zor olur.
4-Otoportre imajını bırakın.
Otoportre, herkesin görmesi için insanın kendi resmini yapması ya da çizmesidir. Aynı bir sanatsal bir tabloda olduğu gibi gerçek hayatta da herkes farklı bir şey görecektir.
Tanıştığınız herkes sizi her zaman aynı kişi gibi görmez. Yanında bulunduğunuz insanlara göre davranışlarınız farklılaşır. Arkadaşlarınızın yanında, ebeveynlerinizin yanında konuştuğunuz gibi konuşmaz ya da davranmazsınız ancak aslında öyle davranmalısınız. Hayatınızı sizinle paylaşan her bir kişinin karşısında aynı olacak kadar kendinize güvenmelisiniz.
Herkesin üzerinde parlayacak kadar özgün bir kişiyle karşılaştığınızda şunu görürsünüz; bu insanlar caka satmazlar, onları ya oldukları gibi seversiniz ya da sevmezsiniz, o kadar basit. Hayatta da bunu başarmak için çabalamamız gerektiğine inanıyorum.
Bunu biraz daha ileriye götürebilir ve “ama Steve, ben futbol maçındayken bela okuyup küfür ediyorum, annemin yanındayken de böyle konuşmamı beklemezsin herhalde, öyle değil mi?” Elbette ki hayır, sadece küfretmeyi bırakın gitsin:)
5-Kendiniz için üzülmeyi bırakın.
Bazen sadece “yazık bana” trenine binip, bu trenin “yazıklar olsun bana” istikametine ilerlemesini izlemek harika gelebilir ancak bu trende ne kadar uzun süre kalırsanız, inmeniz de o kadar zorlaşır.
Silkinip kendinize gelin, hayatınız ve çevrenizdeki insanlarda bir fark yaratmak için yanlızca bir kaç yılınız var. Bunun için de “yazık bana” treninden inin ve “mutluluk köyü” meydanına doğru ilerleyin.
Kulağa çok kolaymış gibi geliyor, öyle değil mi? Çünkü gerçekten de kolay: “yazık bana” trenine binmek için bilet almak bir seçimdir!
6-Her zaman evet demeyi bırakın.
Evet denecek zamanlar vardır, hayır denecek zamanlar vardır.
Evet demek kendinizi rahatsız, mutsuz ya da stres altında hissetmenize neden oluyorsa, o zaman hayır demenin zamanı gelmiş demektir. Ne kadar zor olursa olsun, bir yol bulmanız gerekiyor.
Genellikle evet dediğiniz bir kişiye ilk kez hayır diyerek kendinizi, tüm hayatınızı değiştirecek kadar güçlü hissedeceksiniz.
Bunu daha ileriye de taşıyarak hemen her şeye hayır diyebilirsiniz ancak hayır derken dikkat etmeniz gereken tek kıstas şudur; evet dediğinizde kendinizi rahatsız, mutsuz ya da stres altında hissedecek olmanız gerekir. Dolayısıyla, eğer çok fazla çalışıyorsanız, fazla stres altında olduğunuzda hayır deyin, eğer ilişkileriniz için kendinizden çok şey veriyorsanız, kendinizi biraz geri çekmek için hayır deyin.
7-Herkesi memnun etmeye çalışmayı bırakın.
Herkesi memnun etmek imkânsızdır, kelimenin tam anlamıyla imkânsızdır. Dünyadaki en iyi, en muhteşem, en tatlı, en sevgi dolu insan olsanız bile herhangi bir nedenden ötürü sizden hoşlanmayacak bir kişi vardır.
Bırakın gitsin, bazı insanların sizden hoşlanmamasında sorun yoktur ve onları memnun etmeye çalışmak için kendinizi değiştirmekten vaz geçmenizde ise hiç sorun yoktur.
Kendiniz olun ve birileri kendiniz olduğunuz için sizden hoşlanmadığında, en azından kendiniz olduğunuz kendinize saygı duyarsınız.
8-Doğru şeyi söylemeye çalışmayı bırakın.
Son bir kaç sene içinde dünya çıldırdı; ne söyleyemeyeceğinizden, ne söyleyemeyeceğinizden ve neyin riskli olduğundan bahsediyorlar.
Kısa süre önce CNN’de, New York’un tartışmalı olarak değerlendirildiğinden dolayı “dinozor” ve “evrim” kelimelerini standart testlerden çıkarmak istediğini okudum – NE? Bu tamamen delilik hem de büyük harflerle.
Başka birinin incinmemesi için söylediklerimizi sansürden geçirip denetlemekten vazgeçmeliyiz. Bu şekilde düşünmemizin tek nedeni ebeveynlerimiz, medya, okul, iş arkadaşlarımız ve arkadaşlarımızdır; onlar uyum sağlamamız kendimizi kontrol altında tutmamızı sağlamaya çalışıyorlar.
Eğer bir konuda bir fikrimiz varsa bu konuda konuşma hakkımız var. Önünüze çıkan herkesi incitmeye çalışmanızı ya da kendinizi duymayı sevdiğiniz için her konuda konuşmanızı söylemiyorum. Ancak herhangi bir konuda güçlü bir fikriniz varsa, konuşun ve sesinizi duyurun.
9-Kısıtlayıcı inançlarınızı hayatınızdan çıkarın.
İnsanlar olarak son 100 yıl içinde geliştirdiğimiz en büyük hediyelerden biri inançlarımızı, özellikle de kısıtlayıcı inançlarımızı değiştirebileceğimizi bilmemizdir.
Hepimiz böyle inançlara sahibiz ancak genellikle bunların farkına varmıyoruz.
Sizin kısıtlayıcı inançlarınızı test etmek için bir soru sorayım:
Hayatınız ile ilgili gerçekten ne istiyorsunuz?
Eğer bunun cevabını biliyorsanız o zaman bir sonraki soru ise şu – Sizi durduran ne? Bu soruya verdiğiniz cevaplar genellikle kısıtlayıcı inançlarınızı ortaya çıkarır.
Kısıtlayıcı inançlarınızı öğrendikten sonra bunları bırakmak ya da yerlerine hayatınızda ilerlemenize yardımcı olacak daha olumlu inançlar oluşturmak üzere çalışabilirsiniz.
Bugün bu kısıtlayıcı inançları hayatınızdan çıkarın ve yeni inançlar geliştirmek üzerinde çalışmaya başlayın.
10-Gelecek hakkında endişelenmeyi bırakın.
Eğer bugün elinizden gelenin en iyisini yaparsanız, geleceğiniz adına zaten bir şeyler yapmış olursunuz.

4 yorum:

  1. Tebrik ederim Nural hanım çok
    Güzel bir yazı okudum..Ayrıca iradenize hayranım..Her şey gönlünüzce olsun..Hayırlı günler..

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten mutluluk insan hayatının özetidir.
    Bu nedenle hazırladığınız yazı da bir nevi hayata karşı yapılacakların bir listesi niteliğindedir. Bu anlamlı yazı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Ayrıca özellikle ''Herkesin üzerinde parlayacak kadar özgün bir kişiyle karşılaştığınızda şunu görürsünüz; bu insanlar caka satmazlar, onları ya oldukları gibi seversiniz ya da sevmezsiniz, o kadar basit. Hayatta da bunu başarmak için çabalamamız gerektiğine inanıyorum.''
    Cümleniz müthiş hoşuma gitti ve müthiş bir hareket idi. 👏🏻👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...