23 Haziran 2017 Cuma

Nanenin Sağlığa Faydaları


Nane genelde solunum yolları için faydalarıyla tanınır fakat nanenin içerdiği zengin miktardaki A vitamini özellikle göz sağlığı için çok önemlidir. C vitamini bir çok organ için hayati önem taşırken, bir çok hastalıktan da bünyeyi korur.
Nanenin diğer bir önemli özelliği ise fiziki hastalıkların dışında sinirsel ve ruhi sorunlara da çözüm sunmasıdır. Bu bakımdan nane tüketimi hem fiziksel olarak sağlıklı kalmamızı hem de ruhsal olarak sağlığımızı korumamızı sağlayabilir.
Nane Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Nanenin harika bir temizleyici olarak sindirim sistemini destekler. Mide ağrılarına iyi gelebilir, bağırsakları temizleme özelliği vardır aynı zamanda bağırsak hareketini arttırır. Yolculuklar esnasında yanınızda nane bulundurmanız kusma sorunlarını ortadan kaldırabilir. Günlük bir miktar nane tüketimi sindirim sistemi sağlığınıza çok şey katabilir.


Naneyi çay olarak veya yemeklere, salatalara katarak tüketmek mümkün.
Nane Baş ağrısı Sorunlarına İyi Gelir: Nanenin ferahlatıcı ve rahatlatıcı özeliği vardır. Ezilmiş nane yaprakları veya nane çayı baş ağrısı sorunlarına iyi gelir, yatıştrıcı özelliği vardır. Bazı sağlık uzmanları migren ağrılarına da nanenin iyi geldiğini savunmaktadırlar.
Solunum Yolları İçin Nane: Nanenin güçlü aroması genelde astım ve bronşit hastaları için faydalıdır. Bunun yanında öksürük ve diğer solunum yolu bozukluklarına iyi gelir Göüşste şıkışıklık olması durumunda veya nefes darlı esnasında nane tüketimi sorunu geçiştirebilir. Astım ataklarının etkisini azaltır.
Nane Astım Hastalığına İyi Gelir: Astım hastalığı bir nefes tıkanıklığı hastalığıdır ve genelde gece saatlerinde nefesin sıkışmasıyla ataklar halinde devam eder Akşam yatmadan önce bir fincan nane çatı hem astım ataklarına yakalanma riskini azaltır, hem de atağın daha hafif geçmesini sağlayabilir. Fakat aşırı tüketim boğazda tahrişe neden olabilir.
Meme Sağlığını Korur: Özellikle kadınların emzirme döneminde memelerinde meydana gelen çatlakları ve diğer sorunları nane giderebilir.


Depresyona Karşı Nane: Çağımızın en yaygın ve ciddi hastalıklarından birisi olan depresyon ve türevlerine akrşı nane etkili bir tedavi metodu olabilir. Nanenin etkili kokusu sinir sistemi üzerinde çok etkili ve faydalı bir uyarıcıdır. Eğer kendinizi halsiz, endişeli ve depresif hissediyorsanız bir fincan nane çatı ile sorunu kısa sürede çözebilirsiniz.
Nane çayı dışında alın kısmına topikal olarak nane uygulayabilir veya salata yaparak ağızdan tüketebilirsiniz. Nanenin bu konuyla ilgili faydasından maksimum derecede faydalanmak isterseniz yastığınızın için veya altına koyarak sürekli kokusunun sinir sistemini olumlu anlamda uyarmasını sağlayabilirsiniz.
Nane ve Cilt Sağlığı: Nane çok etkili bir anti septik ve anti kaşıntı olarak bilinir. Nane suyu mukemmel bir temizleyici olarak bilinmektedir. Nanenin cildi yatıştırıcı ve yumuşatıcı özelliği vardır. Kaşıntılara karşı çok etkilidir, hatta akneleri bile temizleme özelliği vardır. Sinek, arı ve akne sokmalarında etkili olabilir, topikal olarak etkilenen kısma nane uygulamanız hem zehirlemeyi engeller hem de acıyı giderebilir.
Nane Belleği Güçlendiri: Nanenin sinir sistemi üzerinde etkili bir bitki olduğunu söylemiştik. Bunun yanında nane bellek sağlığı için faydalıdır, belleği zinde tutar ve açar. Nanenin ağızda sakız şeklinde kullanıldığında zihni açar.
Nane Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Nane sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olabilir. Nane etkili bir uyarıcı olduğundan dolayı besinlerinde etkili bir şekilde sindirilmesine yardımcı olabilir. Bu noktada sindirim enzimlerini uyarır ve yağ yakma etkisini arttırır.

Nane ve Ağız Bakımı: Nane ağız içi temizliği için de faydalı bir bitkidir, ağızda zararlı bakterileri ortadan kaldırdığı gibi kötü nefes kokusunu giderebilir. Etkili bir mikrop öldürücüdür. Ağızda çiğnenerek tüketildiğinde mikrop ve bakterilerin verdiği zararları giderir, aynı zamanda diş etlerini ve dişleri güçlendirir.
Nane Saman Nezlesi ve Alerjileri Giderir: Nane her yıl milyonlarca kişinin etkilenirdi mevsimsel alerji ve saman nezlesine karşı etkilidir. Nane yapraklarının çiğnenerek tüketilmesi veya nane çayının içilmesi saman nezlesi ve alerji vakalarını ortadan kaldırabilir.
Nane Kansere Yakalanma Riskini Azaltır: Yapılan bir çok araştırma farklı çeşitlerdeki kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kanser tedavisinde de etkili bir rol oynayacağını ortaya koymuştur.


Nane yağı en az nane kadar sağlık açısından faydalıdır, genel anlamda sağlık açısından faydaları benzerlik gösterir, fakat nane yağının daha konsantre olması ve bazı hastalıklar için topikal uygulamasının olması farklı sorunların giderilmesine de yardımcı olabilir.
Nane yağı da tıpkı nane gibi çok eski çağlardan itibaren alternatif tıp tarafınsan hastalıkların iyileştirilmesinde yaygın olarak kullanılır. Nane yağının faydalarını kısaca şu şekilde sırlamak mümkün;

Bir bardak suya bir iki damla nane yağı eklendiğinde sindirim sorunlarını giderir, hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelir. Bağırsakları temizler.
Nane yağını kimyon ile suya karıştırarak içtiğinizde mide ekşimesi sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Suya karıştırarak içildiğinde kas ağrılarını giderebilir, yorgunluğu alır ve rahatlatır.
Nane yağı karın ağrılarını giderebilir, ayrıca gaz, sorunlarına iyi gelir, bağırsak enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
Nane yağı diş sağlığı ve diş eti sağlığını korur, nane yağı ile iş bakımı yapılabilir ve ayrıca kötü nefes kokusunu ortadan kaldırır.
Tırnak bakımı için nane yağı kullanmak mümkün, tırnaklardaki mantar gibi hastalıkların önüne geçer.
Nane yağı sindirim sistemi için genel anlamda faydalıdır, mide spazmını ve baş ağrısını giderebilir. Ağrılara karşı etkilidir.
Nane yağı strese karşı etkilidir. Depresyon sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar.
Nane yağı idrar yolu enfeksiyonları sorununu çözebilir, su ile karıştırılarak tüketildiğinde idrar söktürür.
Nane yağı tıpkı nanede olduğu gibi solunum yolu sorunlarının çözülmesinde çok etkilidir, nefes darlığı sorunlarını anlık olarak giderir. Kronik hastalıkları şiddetini azaltır.
Nane yağı genel anlamda bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir, bağışıklık sisteminin hastalıklarla mukavametini arttrırır.
Nane yağı saç ve cilt sağlığını korur, saçların dökülmesini ve yeni saçların çıkmasını sağlayabilir, kepek sorunlarını ortadan kaldırabilir. Bunun için ılık bir suya 4-5 damla veya daha fazla katarak saçlarımızı yıkamamız yeterlidir.

Nane Çayının Faydaları Nane Çayının Faydaları
Nane çayı nane yapraklarını kaynatılarak veya demlemeye bırakılarak elde edilir. Direkt olarak ağızdan tüketmek istemeyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir tüketim şeklidir. Bunun yanında nane çayının idrar yollarına etkisinden daha fazla faydalanmak için de tercih edilir.
Nane çayının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Nane çayının mentol etkisinin olması ateşi düşürür. Ateş düşürücü özelliği vardır.
Nane çayının bütün nene türlerinde olduğu gibi, sindirim sistemi sağlığına katkısı vardır.
Nane çayının etkili bir hazımsızlık ve gaz giderici özelliği vardır
Bulantı ve kusma sorunlarını giderebilir. Solunum yolu sorunlarını giderir, bağışıklık sistemini güçlenidirir, kötü nefes kokusunu giderir ve kilo vermeye yardımcı olur, stres ve depresyona karşı etkilidir,
Dikkat : Nane çayı çok etkili bir çay türüdür ve etkili bir mentol çeşidirir. Bu yüzden bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Bunun yanında midesinde sorun olan kişilerde sorunu tetikleyebilir. Bu yüzden tüketimde aşırıya kaçılmamalıdır. Alerji sorunu meydana gelen kişiler ise doktorlarına başvurmalıdılar.

Nanenin faydalarından detaylı olarak bahsettik. Nanenin sağlığa katkılarından maksimum derecede faydalanmak için limon ile tüketilebilmektedir. Özellikle nane çayı limonla tüketilir. Bunun en önemli sebebi, nanenin etkili tadını bir nebze değiştirmek.
Çoğunluk naneye farklı bir tad vermek için şeker kullanmaktadırlar fakat şeker kiloya neden olduğu için, kilo vermeyi kolaylaştıran limon kullanılarak bu sorun ortadan kaldırılır. Limon ayrıca nanenin sağok açısından faydalarına takviye de bulunur.

Kaynak: faydalarızararları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...