7 Ağustos 2018 Salı

Ferec Duası

Geçenlerde bir arkadaşım bahsetti bu duadan. Koruyucu gücünden insanı ferahlatan etkilerine ve dilekleri gerçekleştirmesine kadar inanılmaz faydalarından bahsedince merak ettim ve araştırdım.
İnternetten araştırdığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim bende:)

----------------------------------------------

Ferec duası halk arasında kurtuluş duası ya da kurtulma duası olarak da bilinmektedir. 
Kurtuluş duası denmesindeki en büyük sebep, Ferec Duası Türkçe meali okunduğunda, anlamı ve neden böyle dendiği zaten gayet net anlaşılmaktadır. Dünyevi işlerde en büyük sıkıntıların baş gösterdiği anlarda, her şeyin kötü göründüğü, kişinin çıkmaza girdiği hissiyatına kapıldığı anda bile, yalnızca ve ancak Allahu Teala’nın her şeyi anında birden bire çözmeye muktedir olduğu sonucunu çıkarabileceğimiz Ferec duası, sıkıntılı anlardan Allah’dan yardım dilemek ve sadece O’na yakarmak için okunduğu için, O’nun izniyle, içimizi ferahlatmaya yarar.


Dua, Allah’la kul arasında iletişimin en önemli ve en faziletli araçlarından biridir. Müminin ibadetinin özüdür. Ferec duası da, günde bir kere bile okunması ve kâğıda yazılıp üstte taşınması halinde maneviyat açısından büyük faydalar sağlayacak, insanları kötülüklerden ve kem gözlerden koruyacak kuvvette çok önemli ve etkili bir duadır. Peygamberimiz (s.a.v.) Ferec duasının sıkıntılı olunduğu zamanlarda okunmasını ve taşınmasını tavsiye etmiştir. Ferec kavramı, Arapça gam ve hüzünden kurtulmak ve ferahlanmak anlamına gelmektedir. Kurtuluş duası diye de geçmektedir. Ferec duası bir dönem minarelerden okunmuş, fakat daha sonra okunması yasaklanmıştır.



Ferec duası Kef’emi’nin Beledu’l Emin kitabından nakledilmiş bir duadır. Eminu’l İslam Fazl b. Hasan Tabersinin “Kenuzu’n Necah” kitabında yazdığına göre Ferec duası, Bağdat’ta öldürülmek korkusuyla Kazimeyn’e sığınan ve bu duanın etkisi ve bereketiyle öldürülmekten kurtulan Ebe’l Hasan Muhammed b.Ahmed b.Leys, bu duayı rüyasında İmam Zaman’dan öğrenmiştir şeklinde nakledilmiştir.



Hadis kitaplarında ferec ve ferahlanmanın olması için okunan dualar bu sözlük anlamını taşımaktadır. Biharu’l Envar kitabının 95. cildinin “Babı Ed’iyyetu’l Ferec”te bu konuyla ilgili 39 dua bildirilmiştir.



Ferec Duası üç kısımdan oluşmaktadır. Duanın birinci bölümünde, halkın gaybet döneminde sınandığı büyük imtihanlardan bahsedilmektedir. İkinci bölümünde ise Resulü Kibriya’ya (s.a.a) ve onun ehli beytine selam gönderdikten sonra müminlerin, yüksek ve yüce makamları sebebiyle, onların emirlerine uyma gerekliliğini işlemektedir. Duanın son bölümünde ise Allah-ü Teâla’dan masumların üzerimizde olan haklarının hürmetine kâfi gelerek bizlere yardım etmeleri istenilmektedir.



Ferec Duası Okumanın Faydaları
  1. Ferec okunan mekana şeytan girmek istemez, rahatsız olur
  2. Allah bu duayı okuyan kullarının günahlarını affedebilir
  3. Kıyamet günü geldiğinde Hz. Mehdi’nin kullara şefaatçi olmasına yarar
  4. Bozulmaya uğrayan günümüz dünyasında, kişinin günahlardan uzak kalmasına yardımcı olur
  5. Allah’ın izin vereceği hayırlı dileklerin gerçekleşmesine vesile olur
  6. İç sıkıntılarından kurtarır, ferahlık verir
  7. Darda kalan kulun imdadına hızır gibi yetişir
  8. Cennete gitmeye vesile olur
  9. Ferec duası okuyan kişiler için Allah’ın yardımcıları melekler de seferber olurlar, etrafını sarar kişiyi korur ve onun cennete alınması için dua ederler.
  10. Dertleri ve kederleri uzak tutar.
  11. Hz. Fatıma hanımın şefaatine kavuşturur
  12. Ömrü uzatır
  13. Ruh sağlığına iyi gelir
  14. Kişinin kötü amellerini, güzel düşüncelere çevirir



Ferec duası Arapça Okunuşu
“Bismillahirrahmanirrahim

İlahi, azum’ el belau ve berih’ al hefau v’en keşef’ el ğitau ve’ ngata’ er recau ve zagati’l arzu ve muniet’is semau ve ente’l musteanu ve ileyke’l müşteka ve aleyk’el muavvelu fiş şiddeti ve’r reha.

Allahümme salli ala Muhammed’in ve ali Muhammed, uli’l emriileine ferazte Aleyna taetehum ve arreftena bi zalike manziletehum fe ferric enna bi haggihim feracen acilen gariben kelemh’il basari ev hüve egrabu ya Muhammed’u, Ya Aliyyu, Ya Muhammed, ikfiyani feinnekuma kafiyan. Vensurani feinnekuma nasiran.

Ya mevlana ya Sahibez zaman! El ğavs El ğavs, el ğavs, edrikniy, edrikniy, edrikniy, es saate, es saate, es saate, el acel, el acel, el acel, ya erham’er-rahimine, bihaggi Muhammedin ve alihit tahirin.”

Ferec duası Türkçe anlamı
“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Allah’ım! Zulüm çoğalmış ve gizli olanlar açılmıştır. Kapalı perde kalkmış ve ümitler yok olmuştur. Yeryüzü daralmış, gökyüzü rahmetinden mahrum kalmıştır. Ey Allah’ım! Sen varsın, ancak sen yardım edebilirsin, yüce makamına şikayet ediyoruz. Kolaylıkta ve zorlukta güvencemiz sensin. Allah’ım peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v.) ve onun pak evladına rahmet et. O emir sahiplerine ki, onlara itaat etmeyi bizlere farz kılmıştın ve onların yüksek makamlarını bize tanıtmıştın. Onların yüzü suyu hürmetine bize de acil ferahlık ver, tıpkı göz açıp kapama gibi veya ondan daha yakın.

Ey Muhammed, ey Ali, ey Ali, ey Muhammed, bana kafi gelin ki, bana kafi gelen sizlersiniz. Bizlere yardımcı olun, bizim yardımcınız sizsiniz. Ey saygıdeğer, ey zamanın sahibi ve imamı. Feryat, feryat, feryat, sesimi duy, sesimi duy, sesimi duy, sesimi duy, hemen, hemen, hemen, acil, acil, acil, ey merhamet edenlerin en merhametlisi. Hz Muhammed’in ve onun pak evlatlarının yüzü suyu hürmetine onun gelmesini çabuklaştır. Amin.”


1 yorum:

  1. ALLAH razı olsun bu guzel bilgileri paylaştığınız için.

    YanıtlaSil

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...