22 Eylül 2012 Cumartesi

Sınırlar!



Her insanın kendi kişisel özelliklerine, yaşadığı ortam ve kültüre göre değişen sınırları vardır ve bu kişisel alanımızın sınırlarını biz belirler biz çizeriz. Bazı sınırlar vardır ki artık toplumca kanıksanmış siz söylemeseniz de insanlar ister istemez saygı duyar. İşte odanıza izinsiz kimsenin giremeyeceği gibi veyahutta size özel bir eşyanızın izinsiz alınamayacağı, çantanızın telefonunuzun karıştırılamayacağı vs. gibi. Bunlar artık siz o sınırı koymasanız dahi kabul görmüş, üç aşağı beş yukarı oturmuş elzem sınırlardır.
Ama öyle durumlar vardır ki bu sınırı siz koymak zorundasınızdır.Yapmak istemediğiniz bir şey için "Hayır" diyebilmek bunlardan biri.
Sırf  "Hayır" diyemediğimiz için  ısrarlara karşı içinizden gelmeye gelmeye yapmak istemediğiniz bir şeyi yapmak zorunda kaldığınız olmuştur. Ve insanı ne kadar sıkıntıya soktuğunu bilirsiniz dimi..?



Başkalarına "Evet" derken kendinize "Hayır" demediğinizden emin olun!
Paulo Coelho



Karşımızdaki insanın bu sınırları geçtiğini hissettiğimiz anda ise rahatsızlık duyar kimimiz tepki verir kimimiz ise tepki veremez ama bunun kızgınlığını içinde yaşar durur.

Peki neden tepkisini ortaya koyamaz insan?
İnsanlara hayır demekle o kişiyle ilişkimizin zedeleneceğini düşünmek, bencil olarak algılanmak; Kabul görmeyeceğini, sevilmeyeceğini, soğuklukla, duyarsızlıkla itham edileceğini düşünmek olabilir mi?
Bence toplumda yanlış anlaşılan- karıştırılan kavramlardan birisi soğukluk ve mesafeli olmak arasındaki fark!




“İnsanların temel sorunu, diğer insanlarla aralarına nasıl mesafe koyacaklarını bilememelidir. Sınırları olmayanların hayatları başkalarınca işgal edilir.” diyor{Melih Arat}


Öyle de.. 

Bazı durumlar vardır ki elbette evet dediğiniz için çokta bir şey kaybetmezsiniz ancaak öyle de şeyler vardır ki hayatınızı birebir ve derinden etkileyecek sizi sıkıntıya sokacak durumlardır.

Pekiii Hayır diyememe sorunumuzdan kurtulmak için neler yapabiliriz!?

Sizden bir şey talep edildiğinde zaman isteyip daha sonra uygun gerekçelerinizle reddetme kararınızı bildirebilirsiniz. Eğer sonucunda bu sizi çok fazla rahatsız ediyor ise de uygun bir öneri veya alternatif sunabilirsiniz. Yada o teklif edilen şeyi yapmakla mutsuz olacağınızı açık bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Lütfen unutmayalım hayır demek karşımızdaki insanı reddetmek değil sadece o şeyi o koşullar altında yapmak istemediğimizi gerekçeleriyle bildirmektir.

Nural~

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür, hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
Teşekkürler..

Bumerang - Yazarkafe

Bumads

Mart 2007'nin "En iyi blog"u Seçilmişti blogum!Teşekkürler destekleyen herkese...